Dostupni linkovi

Kurdi 8. maja počinju istorijsko povlačenje iz Turske u Irak


Kurdski pobunjenici počeće 8. maja povlačenje iz Turske i preći će u severni Irak, saopštio je danas njihov komandant Murat Karajilan, javlja prokudrska novinska
agencija Firat njuz.

Karajilan je na konferenciji za novinare u iračkim planinama Kandil rekao da će povlačenje hiljada gerilaca biti postepeno, u grupama, i da će biti završeno u najkraćem mogućem roku.

On je upozorio da će povlačenje biti odmah prekinuto ako pobunjenici budu napadnuti dok budu napuštali Tursku, kao i da će oni "iskoristiti svoje pravo da
uzvrate".

Odluka o povlacenju iz Turske u baze na severu Iraka doneta je mesec dana pošto su pobunjenici proglasili prekid vatre, na poziv svog zatvorenog lidera Abdulaha Odžalana, koji je pregovarao s turskim zvaničnicima o okončanju sukoba.

Odžalan (64) je tada pozvao takozvanu "Radničku partiju Kurdistana" (PKK) da u okviru mirovnih napora napusti Tursku.

Karajilan (59) koji je preuzeo komandovanje nad PKK posle hapšenja Odžalana 1999, rekao je da će PKK - u svetu okrakterisana kao teroristička organizacija, položiti oružje kada Odžalan i drugi kurdski pobunjenici budu oslobodjeni iz zatvora.

Njihovo povlačenje predstavlja važnu prekretnicu ka okončanju skoro tri decenije separatističke pobune tokom koje su poginule desetine hiljada ljudi. Cilj pobune je bilo otcepljenje jugoistoka Turske gde bi Kurdi proglasili svoju državu.
XS
SM
MD
LG