Dostupni linkovi

Italija:Mandatar Letta započeo pregovore o formiranju Vlade


Mandatar za italijanskog premijera Enrico Letta u četvrtak je započeo pregovore o formiranju nove vlade i okončanju skoro dvomjesečnog političkog ćorsokaka u kome se nalazi treća ekonomija u eurozone.

Letta, čelnik duboko podijeljene Demokratske stranke (DP) lijevog centra, iznenađujući je izbor predsjednika Giorgia Napolitana, prenosi Reuters.Finansijska tržišta reagovala su pozitivno na mogućnost da se okonča politički čorsokak, a vrijednost italijanskih dionica počela je da raste.

Reakcija tržišta je pozitivna, postoji osjećaj spokoja. Letta je novo ime i pogodna je ličnost za postizanje konsensuza, za razliku od Amata, koji podsjeća na stara vremena - izjavio je broker berze u Milanu.

Bivši premijer Giulano Amato (75), svojevremeno je bio Napolitanov prvi izbor za čelnika nove vlade.

Nova vlada će uključivati tradicionalnog suparnika DP-a, stranku desnog centra Narod slobode (PDL) bivšeg premijera Silvija Berlusconija, kao i centrističku grupu vršioca dužnosti premijera Marija Montija, koje su saopštile da će dati podršku novoj vladi.

Letta, umjereni građanski političar koji tečno govori engleski jezik, sa svojih 46 godina bit će jedan od najmlađih italijanskih premijera, za razliku od svojih prethodnika Berlusconija, Montija i Amata.
XS
SM
MD
LG