Dostupni linkovi

Bombe u Bostonu aktivirane uz pomoć upravljača za igračke


Dvije bombe, koje su eksplodirale na Bostonskom maratonu, aktivirane su uz pomoć daljinskog upravljača koji se koristi za rukovanje dječijim igračkama, rekli su američki istražioci panelu Predstavničkog doma.

"Riječ je o daljinskom pravljaču za dječije autiće", rekao je Dač Rapersberger, demokrata u Obavještajnom komitetu Predstavničkog doma.

On je ovo rekao novinarima nakon što su zvaničnici Ministarstva unutrašnjih poslova, FBI i Nacionalnog centra za borbu protiv terorizma podnijeli izvještaj Komitetu.

"To znači, a i drugi brat je to rekao, da su oni u časopisu 'Inspajr' pronašli informacije kako da naprave bombu", rekao je on.Rapersberger je rekao da je članak o načinu kako se pravi bomba naslovljen "Kako da napravite bombu u maminoj kuhinji".

Braća Tamerlan i Džohar Carnajev kako tvrde istražni organi SAD postavili su i aktivirali dvije bombe koje su napravili od pretis-lonca na samom cilju Bostonskog maratona 15. aprila i tom prilikom poginule su tri osobe, a 264 su ranjene.

Tamerlan Carnajev (26) ubijen je u sukobu sa policijom.Džohar Carnajev (19) leži ranjen u bolnici u Bostonu i već je neke informacije dao istražiocima, podsjeća Rojters.

Osnivač lista "Inspajr" je američko-jemenski sveštenik Anvar al Avlaki, vođa podgrupe Al kaide u Jemenu, koji je ubijenu američkom napadu bespilotnom letjelicom.

Rapersberger je potvrdio i da je jedan dio eksploziva korišten u napadu kupljen u prodavnici sredstava za vatromet u Nju Hempširu.
XS
SM
MD
LG