Dostupni linkovi

SAD: U sredu u Kongresu rasprava o Kosovu i Srbiji


U Predstavničkom domu američkog Kongresa u utorak će, uz učešće zvaničnika Stejt departmenta, stručnjaka i analitičara, biti održana panel diskusija "Kosovo i Srbija: Put ka miru", objavljeno je na sajtu Kongresa.

Predsedavajući kongresnog Podkomiteta za Evropu, Evroaziju i nove izazove, republikanac iz Kalifornije Dejna Rorabaher saopštio je uoči rasprave da "spor između Kosova i Srbije sputava obe države" pošto "Srbija ne može da započne pregovore o članstvu sa EU, a Kosovo je blokirano u realizaciji svog suvereniteta".

"U interesu je obe strane da nađu rešenje. S obzirom da EU posreduje u pregovorima, američki Kongres mora da osigura da Stejt department igra konstruktivnu ulogu i podržava politiku koja probleme rešava, a ne samo prikriva. Prava manjina u obe zemlje moraju biti zaštićena", naveo je Rorabaher.

Među učesnicima panel diskusije su i direktor Ureda za pitanja južne i srednje Evrope u Birou za evropska i evroazijska pitanja Stejt departmenta Džonatan Mur, profesor Danijel Server sa Univerziteta Džons Hopkins, bivši direktor Međunarodne krizne grupe u Prištini Robert Čurčer i analitičar Obrad Kesić iz kompanije TSM Global konsaltents.
XS
SM
MD
LG