Dostupni linkovi

Iran poriče svaku vezu sa planiranim napadom u Torontu



Iran je danas negirao da ima bilo kakvu vezu sa dva čoveka, uhapšena u Kanadi pod optužbom da su planirala teroristički napad u toj zemlji.

Kanadska policija je sinoć saopštila da su Čiheb Ešegajer (30) i Raed Jaser (35), stanovnici Montreala odnosno Toronta, planirali da izbace iz šina putnički voz na području Toronta. Međutim, kako je policija dodala, nije postojala neposredna opasnost od napada.

Prema rečima nadležnih, dva muškarca su dobijala "usmeravanje i vođenje" iz "elemenata Al Kaide lociranih u Iranu", mada nema razloga da se smatra kako su planirani napadi imali državno zaleđe.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova rekao je jutros novinarima da "ne postoje čvrsti dokazi" da je Iran na bilo koji način umešan a dodao je i da organizacije poput Al Kaide "nisu kompatibilne sa Iranom ni na političkom ni na ideološkom planu".

Tvrdnje kanadskih vlasti su deo neprijateljske politike prema Teheranu, rekao je iranski portparol.

Agencija Asošiejted pres navodi da je nekim pripadnicima Al Kaide, koji su iz Avganistana pobegli u Iran, dozvoljeno da ostanu u islamskoj republici, ali da im je nametnuta stroga kontrola.

Kandaske vlasti su jutros saopštile kako veruju da je Čiheb Ešegajer poreklom iz Tunisa a da je Raed Jaser iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Policija je sinoć navela da optuženi nisu dobijali finansijsku pomoć Al Kaide i da je sve tek bilo "u fazi planiranja".
XS
SM
MD
LG