Dostupni linkovi

Lajčak: Ključ za Srbiju u EU u primeni sporazuma


Ministar spoljnih poslova Slovačke Miroslav Lajčak izjavio je u ponedeljak da će ključ za put Srbije i Kosova ka Evropskoj uniji biti sprovođenje sporazuma Beograda i Prištine, postignutog u petak u Briselu.

"O samom datumu odlučivaće se juna (na samitu EU), ali današnja rasprava (ministara EU u Luskemburgu) je pokazala koliki je značaj ovog trenutka, a Evropska unija će nastojati... da stavi do znanja koliko pozitivno doživljavamo taj sporazum, kako bi građani i u Srbiji, i na Kosovu uvideli da je to što je dogovoreno dobro za njihovu evropsku budućnost", kazao je Lajčak u ponedeljak u Luksemburgu slovačkoj agenciji TASR.

Lajčak je kazao da ne očekuje iznenađenja u Skupštini Srbije tokom usvajanja sporazuma Beograda i Prištine, i ukazao da će ključno biti to kako se sporazum primeni u praksi.

"U slučaju Kosova tu je još činjenica da je Unija podeljena 22:5 (oko priznanja nezavisnosti Kosova) i tu su neka pravna pitanja kojima treba posvetiti pažnju. Tih pet država ne gradi blok, svaka od njih je do svog stava došla na osnovu svojih argumenata", rekao je Lajčak.
XS
SM
MD
LG