Dostupni linkovi

Egipat: Sud potvrdio da Mubarak ostaje u zatvoru


Hosni Mubarak
Egipatski sud potvrdio je danas da svrgnuti predsjednik Hosni Mubarak treba da ostane u pritvoru uprkos ranijoj odluci da se pušta na uslovnu slobodu, javila je zvanična novinska agencija Mena.

Krivični sud u Kairu prihvatio je žalbu javnog tužilaštva i naložio da Hosni Mubarak ostane u pritvoru zbog potrebe istrage po optužbama o ilegalnom bogaćenju, navela je agencija.

Mubaraku koji je primoran da podnese ostavku poslije narodne pobune početkom 2011. treba ponovo da bude suđeno 11. maja zbog saučesništva u ubistvu demonstranata i korupcije.

Mubarak, koji se nalazi u zatvoru na jugu Kaira, optužen je u najmanje tri slučaja, jedan se odnosi na ubistvo demonstranata početkom 2011, a dva druga se odnose na korupciju.

Sud je 15. aprila naložio da se on uslovno pusti na slobodu u slučaju za ubistvo demonstranata, zato što je proveo više od dve godine u pritvoru a konačna presuda mu nije izrečena. Međutim ostao je u zatvoru jer mu je određen pritvor zbog novih optužbi zakorupciju.

Sud je zatim 20 aprila naložio da se on oslobodi za slučaj korupcije ali je ostao pritvoren zbog optužbi za drugi slučaj, rekao je njegov advoka.

Mubarak (84) osuđen je na doživotni zatvor 2012. na kraju prvog suđenja, ali ta presuda je poništena u januaru.
XS
SM
MD
LG