Dostupni linkovi

Lufthansa: Otkazano preko hiljadu letova zbog štrajka


Njemačka zrakoplovna kompanija Lufthansa otkazala je u ponedjeljak gotovo sve svoje letove zbog štrajka zemaljskog osoblja koje traži povećanje plaća.

Od gotovo 1.800 predviđenih letova, realizirat će se 20 na kratkim i srednjim dugim te 12 dugih letova, rekao je glasnogovornik tvrtke.

Zrakoplovna kompanija upozorila je da će gotovo svi njezini predviđeni letovi u deset zračnih luka biti otkazani. U Lufthansinoj glavnoj luci, Frankfurtu, najvećoj njemačka zračnoj luci i trećoj najvećoj u Eu ropi, ostvarit će se samo šest letova od 50 predviđenih.

Letovi filijale Germanwings nisu pogođeni štrajkom.

Putnici Lufthanse pozvani su obavijestiti se na službenoj internetskoj stranici te zrakoplovne kompanije prije polaska u zračnu luku, navodi se. Avionske karte otkazanih letova mogu se refundirati ili zamijeniti za druge letove, odnosno za vlakove, objavila je kompanija.

Njemački sindikat Verdi traži za 33.000 zaposlenika Lufthanse, koji rade u zračnim lukama te za dio kabinskog osoblja, povećanje plaće od 5,2 posto u 12 mjeseci u Njemačkoj. Traži i jamstva za radna mjesta.

Sindikat navodi da je nakon trećeg kruga pregovora Lufthansa predložila porast plaća između 0,4 i 0,6 posto u godinu dana. Prvi štrajk upozorenja krajem ožujka završio je otkazivanjem 700 letova od 1.800 predviđenih.
XS
SM
MD
LG