Dostupni linkovi

Novi bilans zemljotresa u Kini: Poginulo 132 ljudi


Kineski premijer Li Kećijang posetio je danas područje Lušana, najjače pogodjeno jutrošnjim zemljotresom u provinciji Sečuan u kojem je, prema najnovijim podacima poginulo 132 ljudi.

Sada je najvažnije iskoristiti prva 24 časa posle zemljotresa, kada su najveće šanse da se spasu ljudski životi, rekao je Li u gradu Janu.

U zemljotresu, koji je oko osam časova ujutru po lokalnom vremenu pogodio provinciju Sečuan, povredjeno je više od 5.500 ljudi. Kineski mediji su javili da se ne zna broj ljudi koji su zatrpani u ruševinama.

Akcija spasavanja je u toku, a prema podacima držanih medija, u ugroženo područje upućeno je više od 7.400 vojnika. Kako je javila agencija Sinhua, jedan vojnik je poginuo, a nekoliko je povredjeno kada je kamion kojim su krenuli u ugroženo područje pao u jednu reku.

U akciji spasavanja učestvuje 180 lekara i 1.600 članova spasilačkih ekipa. Poslato je i dva helikoptera i 120 vozila, a iz obližnjih zatvora evakuisano je 80.000 zatvorenika. Akcija spasavanja otežana je zbog jakih odrona.

Sečuan je provincija sa najviše stanovnika, preko 110 miliona.

Prema podacima Kineske seizmološke službe, magnituda zemljotresa u
području Lušana bila je sedam stepeni, dok je američka Geološka
služba saopštila je potres bio jačine 6,6 stepeni.
XS
SM
MD
LG