Dostupni linkovi

Pakistanski sud naložio hapšenje Mušarafa


Sud je naložio hapšenje bivšeg predsednika Pakistana Perveza Mušarafa, koji je uz pomoć ličnog obezbeđenja napustio sudnicu kako bi izbegao momentalno hapšenje.

Iako su oko sudnice bile raspoređene policijske snage, Mušarafa su njegovi telohranitelji uspeli da izvedu iz sudnice i smeste ga u crni džip da bi se potom uputili na nepoznatu lokaciju. Za sada nije poznato da li će i kada biti uhapšen.

Sud je naložio njegovo hapšenje pošto mu je prethodno odbijen zahtev da se brani sa slobode u vezi sa njegovom spornom odlukom da suspenduje ustav i proglasi vanredno stanje 2007. i smeni sudije.

Oglasila se i Mušarafova portparolka Saima Ali Dada koja je poručila da njegov pravni tim pokušava da odluči šta će biti njihov sledeći korak.

Mušaraf se vratio u Pakistan 24. marta posle četiri godine koje je proveo van zemlje, a protiv njega su podignute optužnice za tri slučaja. Prva ga tereti da nije učinio dovoljno da spreči ubistvo bivše premijerke Benazir Buto 2007, druga se odnosi na ubistvo plemenskog lidera 2006, a treća ga tereti za smenu sudija 2007. godine.

Mušaraf se pojavljivao u sudnici više puta tokom proteklih nekoliko sedmica, produžavajući svaki put zahtev da se brani sa slobode.

Po povratku u zemlju, Mušaraf, koji je došao na vlast vojnim pučem 1999, rekao je da želi da "spasi" zemlju od ekonomskih nedaća i gotovo svakodnevnih napada talibana i drugih ekstremista. Iako mu je odobreno da učestvuje na parlamentarnim izborima 11. maja, Mušarafu je pre dva dana odbijena kandidatura u sve četiri izborne jedinice.

Odbacivanje kandidature obrazloženo je prijemom primedbi na njegovu kandidaturu na terenu, da je bivši pakistanski predsednik prekršio Ustav uvođenjem vanrednog stanja 2007. godine.
XS
SM
MD
LG