Dostupni linkovi

Počelo suđenje Sanaderu za Planinsku


Čitanjem USKOK-ove optužnice na zagrebačkom Županjijskom sudu počelo je još jedno suđenje bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu, ono u slučaju Planinska.

Uz Sanadera, na optuženičkoj klupi su mesar i bivši HDZ-ov saborski zastupnik Stjepan Fiolić te Mladen Mlinarević, čija je tvrtka 2009. u procjeni navodno udvostručila vrijednost Fiolićeve zgrade prije nego ju je za 79,9 milijuna kuna kupilo Ministarstvu regionalnog razvoja.

Tadašnji ministar Petar Čobanković priznao je malverzacije i nagodio se s USKOK-om pa ga je sud u ožujku na temelju sporazuma s tužiteljstvom osudio na jednogodišnju zatvorsku kaznu koja je zamijenjena radom za opće dobro.

Sanader se tereti da je na užem kabinetu pogurao sklapanje spornog posla pa je vlada odobrila sklapanje ugovora koji je zaključen već sutradan. Time je, tvrdi USKOK, državni proračun za račun Fiolićeve tvrtke oštećen za najmanje 26,4 milijuna kuna.

Nakon čitanja optužnice Sanader, Fiolić i Mlinarević će se očitovati o krivnji, a sutkinja Jasna Smiljanić pozvati će njihove odvjetnike i USKOK-ovog tužitelja da održe svoje uvodne govore.

Fiolić je nakon uhićenja u travnju prošle godine priznao prodaju zgrade po uvećanoj cijeni, tvrdeći da je sav novac ostao kod njega. No naknadno je promijenio iskaz rekavši da je oko 17 milijuna kuna odnio Sanaderu, na njegov zahtjev. Također je istražiteljima otkrio mjesto na svojem imanju na kojem je Sanaderu skrivao dio vrijednih umjetničkih slika za kojima se tragalo.

Sanader je podizanje optužnice prokomentirao riječima kako je riječ o još jednom u nizu montiranih postupaka u križarskom ratu koji protiv njega vodi glavni državni odvjetnik Mladen Bajić.
XS
SM
MD
LG