Dostupni linkovi

Ultimatum Severne Koreje


Severna Koreja vratila se danas svojoj oštroj retorici protiv SAD i Južne Koreje, posle pauze dok je obeležavala 101. rođendan svog osnivača Kim Il Sunga.

Vrhovna komanda Korejske narodne armije izdala je ultimatum u kome se traži izvinjenje od Južne Koreje zbog njenih "neprijateljskih akcija" i zapretila da će uzvratne mere biti primenjene u svakom trenutku, navodi severnokorejska državna novinska agencija KCNA.

Nova upozorenja izdata su posle protesta u centru Seula tokom kojih su spaljene lutke koje predstavljaju Kim Il Sunga i njegovog naslednika Kim Džong Ila, dede i oca sadašnjeg severnokorejskog vođe Kim Džong Una.

Ovakvi protesti relativno su česti u Južnoj Koreji i ovaj je najverovatnije poslužio kao izgovor Severu da odbije pozive na dijalog, navodi agencija AP.

Severna Koreja često osuđuje proteste u Južnoj Koreji usmerene protiv nje, ali retko to radi kroz Vrhovnu komandu vojske.

"Ako marionetske vlasti zaista žele dijalog i pregovore treba da se izvine za male i velike neprijateljske akte protiv Demokratske narodne republike Koreje, i pokažu sunarodnicima svoju želju da u praksi zaustave takve akcije", navodi se u saopštenju.

Južna Koreja i SAD pažljivo motre na znake da li će Severna Koreja sprovesti probu rakete srednjeg dometa uprkos međunarodnim upozorenjima.
XS
SM
MD
LG