Dostupni linkovi

Europol: Crna Gora ima ozbiljan problem sa pranjem novca


Crna Gora, pored kriminala i korupcije, ima ozbiljan problem sa pranjem novca, a posebno se provjerava poslovanje ruskih tajkuna koje je godinama sumnjivo evropskoj policiji, navodi se u najnovijem izvještaju Europola.

Kako se navodi u izvještaju u koji su Dnevne novine imale uvid, nelegalno stečen novac ubacuje se u legalne tokove, a i dalje se ispituje kakve i koliko veze tako stečen kapital ima veze sa državnim vrhom i koruptivnim radnjama.

"Nelegalno zarađeni milioni u Rusiji često završavaju kao uredna ulaganja u terene, hotele ili vile na crnogorskom primorju", rekli su iz Europola.

Crna Gora je, kako se navodi, ruskim tajkunima bila zanimljiva destinacija na kojoj su mogli raditi, mahom se baveći pranjem novca. Balkanski smjer je atraktivan trgovcima drogom. Kriminalne grupe, prema izvještaju Europola, zarađeni novac peru ulaganjem u legalne poslove. Balkan je, kako se dodaje, jedan od najznačajnijih puteva trgovine cigaretama, posebno za one proizvedene u Emiratima, koje se dalje proslijeđuju do potrošača preko skladišta u Grčkoj.

Luke na Jadranu koriste se za unos nekih droga, poput kokaina, skrivenog najčešće u teretu južnog voća, ali i u pošiljkama vina ili kafe.

Crnogorski smjer je zanimljiv krijumčarima radi slabijeg nadzora, ali i mogućnosti podmićivanja carinskih i policijskih kontrola. Glavni su u razmjeni Albanci, bez obzira na pasoše i državljanstvo.
XS
SM
MD
LG