Dostupni linkovi

U nedjelju prvi izbori u Venecueli posle Čavezove smrti


Građani Venecuele u nedjelju izlaze na prve predsjedničke izbore posle vladavine Uga Čaveza, na kojima biraju između njegovog saradnika Nikolasa Madura i lidera
opozicije Enrikea Kaprilesa, riješenog da okonča "socijalističku revoluciju" u toj zemlji bogatoj naftom, piše agencija France press.

Predsednički izbori su raspisani poslije smrti Uga Čaveza 5. marta koji je umro od raka posle 14 godina vladavine. Predizborna kampanja je bila kratka, ali veoma intenzivna.

Čavezova "desna ruka", Nikolas Maduro koji je bio i vršilac dužnosti predsjednika, favorit je na izborima i vodi u anketama u odnosu na guvernera države Miranda, Enrikea Kaprilesa koji je prošlog oktobra na izborima doživio poraz,osvojio 44 odsto, a Čavez 55 odsto glasova.

Maduro (50), sindikalni aktivista nekadašnji vozač autobusa, brzo je napredovao za vreme Čaveza, pa je 2006. došao na mjesto šefa diplomatije, a 2012. godine na mjesto potpredsjednika.

Maduro obećava "poštovanje testamenta" svog mentora protiv "buržoazije" i "fašista".

"Madurova strategija je da oteljotvori svu Čavezovu simboliku i da bude osoba koja će omogućiti Venecuelancima da ispune njegovu poslednju želju", kaže za AFP politikolog Luis Leon.

Na ulicama Karakasa, i dalje su slike Čaveza, a državna televizija redovno objavljuje njegove govore.Maduro takođe optužuje opoziciju za zaveru sa SAD čije je diplomate
nedavno protjerao iz zemlje.

Njegov suparnik, Kapriles, 40-godišnji advokat koji je bio najmlađi poslanik, već ima solidno političko iskustvo. Svoje napade je usredsredio na nepostojanje harizme svog protivnika, uz stalno ponavljanje da "Nikolas nije Čavez" i da se Maduro "krije iza Čavezove slike".
XS
SM
MD
LG