Dostupni linkovi

Novi predlog za rešenje makedonsko-grčkog spora oko imena


Metju Nimic
Metju Nimic
Medijator u makedonsko-grčkom sporu o ustavnom imenu Makedonije ambasador Metju Nimic izneo je u utorak novi predlog za rešavanje tog višegodišnjeg spora.

Nimic je, na konferenciji za novinare u Njujorku, kazao da je novi predlog preneo makedonskim i grčkim pregovaračima Zoranu Jolevskom i Adamantiosu Vasilakisu, ali nije otkrio u čemu se konkretno sastoji.

"Zamolio sam ambasadore da ovo prenesu svojim vladama. Predlozi su konkretni i nadam se da će se obe strane posvetiti pronalasku rešenja", rekao je Nimic.

Nimic očekuje da Skoplje u Atina temeljno razmotre predlog i da počnu ozbiljne diskusije za konačno rešenje.

Sledeća runda razgovora, kako se očekuje, održaće se za dva meseca, pre junskog samita EU, a moguće lokacije su Njujork, Makedonija, Grčka ili neki evropski grad, navodi Tanjug.

Grčki pregovarač Vasilakis je rekao da se sastanak može održati posle 5. maja, i da je jedna od mogućih lokacija Brisel.

Medijator Nimic ističe da je makedonsko - grčki spor veoma važno regionalno balkansko i evropsko pitanje i da su za njegovo rešavanje zainteresovane evropske zemlje i SAD, ali i države drugih delova sveta.
XS
SM
MD
LG