Dostupni linkovi

Legija predložio Momčila Perišića za svedoka


Prvooptuženi Milorad Ulemek Legija predložio je u utorak da na suđenju za pobunu Jedinice za specijalne operacije pred Specijalnim sudom svedoči bivši potpredsednik Vlade Srbije zadužen za bezbednost Momčilo Perišić.

"Perišić bi najbolje mogao da svedoči o tome da li je tim događajem iz 2001. godine bila ugrožena bezbednost zemlje i Vlade Srbije. Nisam ga ranije predlagao za svedoka jer je bio u Haškom tribunalu", rekao je Ulemek.

Haški tribunal oslobodio je nedavno bivšeg načelnika Generalštaba Vojske SRJ Momčila Perišića optužbi za ratne zločine.

Ulemek ni u utorak nije izneo odbranu, jer mu je, kako tvrdi, ugroženo pravo na odbranu.

Pripadnici kasnije rasformirane Jedinice za specijalne operacije Ulemek, Jovanović, Duško Maričić, Dragoslav Krsmanović, Dragiša Radić, Vladimir Potić, Mićo Petraković i Veselin Lečić optuženi su za oružanu pobunu novembra 2001. godine.

JSO je blokirao deo auto puta Beograd-Niš kod Sava centra u Beogradu u punoj ratnoj opremi demonstrirajući moć zahtevom za smenjivanje tadašnjeg ministra unutrašnjih poslova Dušana Mihajlovića, navodi se u optužnici.

Sa slobode se brane svi optuženi osim Ulemeka i Jovanovića, koji izdržavaju kazne od po 40 godina zatvora za ubistvo premijera Srbije Zorana Đinđića, i optuženog Maričića, osuđenog na 30 godina za ubistvo bivšeg predsednika Predsedništva Srbije Ivana Stambolića.
XS
SM
MD
LG