Dostupni linkovi

Svjetski je dan Roma, najveći romski praznik.Svjetski dan Roma na današnji se datum obilježava u čast prvog Svjetskog kongresa Roma, održanog 8. - 12. 4. 1971. godine u Londonu i to je jedan od najvažnijih datuma u povijesti Roma. Na tom kongresu sastali su se predstavnici Roma iz 14 zemalja svijeta.

Kao jedne od najvažnijih, usvojene su odluke o romskoj zastavi i službenoj himni. Romska zastava je u donjem dijelu zelene boje koja simbolizira zemlju, a u gornjem dijelu je plave boje koja simbolizira nebo. Crveni kotač, koji se nalazi u sredini zastave, predstavlja putovanja i migracije Roma.

Službena romska himna temelji se na staroj romskoj pjesmi 'Đelem, đelem' ('Išao sam, išao sam'). Prvi kongres Roma u Londonu rezultirao je i proglašenjem službenog romskog jezika (romani chiba), kao i službenim prihvaćanjem naziva 'Rom', što na romskom jeziku znači čovjek.

Na četvrtom Svjetskom kongresu Roma održanom 1990. godine u Poljskoj odlučeno je da se 8. travnja, dan kada je otvoren 1. Kongres u Londonu, proglasi Svjetskim danom Roma koji će se svake godine obilježavati u cijelom svijetu.

Ovaj najvažniji romski praznik na romskom jeziku se čestita: 'Baxtalo Maškarthemutno Dive e Romengo (Čestitamo Svjetski dan Roma)'.
XS
SM
MD
LG