Dostupni linkovi

Ožujak u Europi među najhladnijima u posljednjih 100 godina


Ožujak je u većem dijelu našeg kontinenta bio osjetno hladniji od prosjeka. Najhladnije je bilo u dijelovima srednje i sjeveroistočne Europe, gdje je srednja mjesečna temperatura bila i za više od 5 stupnjeva niža od dugogodišnjeg prosjeka. U ostatku navedenog područja ožujak je bio za 3 do 5 stupnjeva hladniji od prosjeka.

U južnom dijelu srednje Europe, na većem dijelu Pirinejskog poluotoka, sjeveru Italije, ožujak je bio od 1 do 3 stupnja hladniji od prosjeka. Tako je bilo i u središnjim i sjevernim krajevima unutrašnjosti naše zemlje, javlja Crometeo.

Topliji ožujak su imali jugoistočni krajevi kontinenta i krajnji južni dijelovi Sredozemlja. Ožujak 2013. je u Njemačkoj s prosječnom temperaturom od 0.2 stupnja jedan od šest najhladnijih ožujaka od 1881. godine.

Na 40 meteoroloških postaja su mjerene rekordno niske temperature u drugoj trećini mjeseca, dok je također na 40 postaja mjerena rekordno niska temperatura na kraju mjeseca.

Ožujak je u Velikoj Britaniji bio hladniji od sva tri zimska mjeseca (prosinac, siječanj i veljača). To se zadnji puta dogodilo 1975. godine. Ožujak je bio sušan u hladnijim dijelovima kontinenta, a to se osobito odnosi na krajeve uz Baltičko more, te veći dio srednje Europe.

Najviše oborina je po količini (više od 400 litara) palo na području Crne Gore, a te su oborine na većini postaja u Crnoj Gori bile rekordne. Velike količine oborina (i dvostruko više od prosjeka) pale su na Pirinejskom poluotoku, jugu Francuske, u većem dijelu Italije, Balkanskom poluotoku, te u Mađarskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj i Ukrajini.

Najviše oborina u odnosu na prosjek (i više od četverostruke prosječne količine) palo je na većem dijelu Pirinejskog poluotoka, na mediteranskoj granici Italije i Francuske, dijelu Korzike te na sjeveroistoku Mađarske i sjeverozapadu Rumunjske.
XS
SM
MD
LG