Dostupni linkovi

Premijer Malezije raspustio parlament, uskoro izbori


Premijer Malezije Nadžib Razak danas je raspustio parlament te dominantno muslimanske zemlje, pošto je za to dobio dozvolu kralja, a opšti izbori se očekuju u
narednih mesec dana.

Na njima će se ogledati koalicija, koja je na čelu Malezije gotovo 57 godina, i osnažena opozicija koja u poslednjih pet godina ima sve više pristalica i drži kontrolu u nekoliko saveznih država.

Nadžib je rekao građanima u televizijskom obraćanju da je od kralja Malezije pribavio dozvolu da odmah raspusti parlament.

Premijer je pozvao više od 13 miliona građana sa pravom glasa da pruže snažnu podršku njegovoj koaliciji Nacionalni frond a da odbace tropartijsku alijansu lidera opozicije Anvara Ibrahima.

"Ne kockajte se sa sudbinom naše dece i unučadi", poručio je Nadžib glasačima i objavio da će u narednim sedmicama obići "svaki kutak zemlje" kako bi pričao sa narodom i dobio njegovu podršku.

Očekuje se da će se centralna izborna komisija sastati tokom ove sedmice da zakaže datum izbora i odredi kada će početi kampanja. Trenutni petogodišnji mandat Nacionalnog fronta trebalo je da se završi 30. aprila.
XS
SM
MD
LG