Dostupni linkovi

SAD kritikovale EU zbog propisa protiv GMO


Sjedinjene Američke Države kritikovale su propise Evropske unije protiv genetski modifikovanih useva uvezenih iz SAD, nazivajući ih nepotrebnima.

"Ograničenja EU su očigledno za posledicu imala odlaganje odobrenja novih semena s genetski modifikovanim karakteristikama, uprkos pozitivnim procenama Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA)", kaže se u izveštaju Ureda za trgovinu SAD, prenosi Frans pres.

Ured je kritikovao EU i zbog uvođenja, kako je rečeno, "komercijalno neizvodljivih zahteva" za genetski modifikovane sadržaje u prehrambenim proizvodima, u okviru evropskih propisa o označavanju proizvoda.

"Vlade stranih zemalja nastavljaju da nameću diskriminatorne i neopravdane mere na poljoprivredne proizvode izvezene iz SAD", rekao je Demetrios Marantis iz Ureda za trgovinu SAD.

"Ova ograničenja ne samo da nanose štetu američkim poljoprivrednicima, već onemogućavaju da potrošači širom sveta imaju pristup sigurnoj, visoko kvalitetnoj američkoj hrani i poljoprivrednim proizvodima", rekao je Marantis.

SAD i EU planiraju da započnu pregovore s ciljem stvaranja najveće zone slobodne trgovine na svetu.

Međutim, pitanje genetski modifikovanih useva bi moglo isplivati kao politički osetljivo, s obzirom da je proizvodnja GMO dozvoljena u SAD, ali je strogo regulisana u EU, gde je do sada odobreno gajenje samo dva genetski izmenjena useva.
XS
SM
MD
LG