Dostupni linkovi

Euleks odložio izricanje presude


Mitrovica
Mitrovica

Osnovni sud Euleksa odložio izricanje presude šestorici Srba osumnjičenih za martovske nerede u Kosovskoj Mitrovici, jer su uoči izricanja presude Srbi blokirali sud.

Građani Kosovske Mitrovice i Zvečana jutros su onemogućili sudije da uđu u zgradu ali ne, kako su rekli, da bi sprečili izricanje presude, već da bi veliki broj pripadnika Euleks policije ušao u sud.

Okupljeni građani su rekli novinarima da oni jedva čekaju da se presuda izrekne, jer njihovi sugrađani, kojima je suđeno u prethodnih 14 radnih dana, nisu počinili dela koja im se stavljaju na teret.

Jake snage Euleksa, koje su pre sedam sati stigle ispred zgrade Osnovnog suda, nisu mogle da uđu u sud, jer su ih Srbi u tome onemogućili. Oni su se nakon kraćeg zadržavanja okrenuli i vratili nazad u pravcu iz kog su došli. Nekoliko stotina građana okupilo se ispred zgrade suda, a sa njima je i opštinsko rukovodstvo.

U martovskim neredima u Kosovskoj Mitrovici 2008. godine došlo je do zatvaranja suda nakon što su se sukobile jedinice međunarodnih snaga i Srba.

Tokom incidenata koji su uslijedili poginuo je jedan ukrajinski policajac, povređena su 64 policajca UNMIK-a, 24 pripadnika KFOR-a i oko stotinu srpskih demonstranata.
XS
SM
MD
LG