Dostupni linkovi

Krstić optužen za nepoštovanje Haškog suda



Haški tribunal optužio je danas za nepoštovanje suda generala u penziji Vojske Republike Srpske Radislava Krstića zato što je dva puta odbio da svedoči u odbrani svog nekadašnjeg vrhovnog komandanta Radovana Karadžića, uz obrazloženje da mu narušeno zdravlje to ne dozovljava.

Izjašanjavanje o krivici generala Krstića zakazano je za 4. april. Za nepoštovanje suda, ako bude osuđen, Krstić bi po pravilima Tribunala, mogao biti osuđen na kaznu do sedam godina zatvora, na globu do 100.000 evra ili na obe.

Generala Krstića (64) koji je za vreme rata u BiH bio komandant Drinskog korpusa VRS, Tribunal je 2004. pravosnažno osudio na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici.

Tadašnji predsednik RS, Karadžić (67), optužen je za genocid nad više od 7.000 Bošnjaka u danima pošto je VRS 11. jula 1995. zauzela tu enklavu u istočnoj Bosni.

Tribunal je generala Krstića posebnim nalogom (subpoena), na zahtev Karadžića, obavezao da svedoči, zato što nije želeo to dobrovoljno da učini.

Krstić je 7. februara bio doveden u sudnicu, ali je odbio da položi zakletvu. Rekao je da "isključivo iz zdravstvenih razloga" ne može da svedoči.
XS
SM
MD
LG