Dostupni linkovi

SIPA uhapsila 11 službenika Poreske uprave BIH


SIPA
SIPA
Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (Sipa) uhapsili su danas 11 službenika Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH u nastavku akcije pod kodnim nazivom "Panama", koja se bavi istragom nelegalnog uvoza sirove kafe u BiH.

Službenici UIO BiH lišeni su slobode zbog sumnje da su počinili krivično djelo "nesavjestan rad u službi i zloupotreba položaja ili ovlaštenja".

Policijski službenik Sipe Kristina Jozić rekla je danas novinarima da je riječ o službenicima UIO BiH koji su postupali nezakonito prilikom kontrole lažnog uvoza ekspandirane gline od preduzeća "Nikačević" iz Kiseljaka tako što nisu obavljali potpun i detaljan pregled vozila i što su unosili neistinite podatke.

Prema njenim riječima, u okviru opsežne istrage koju Sipa provodi duži period, a u kojoj su učestvovali i pripadnicima UIO BiH i MUP-a Unsko-sanskog kantona, izvršeno je 18 pretresa – pet vozila, osam stanova i pet službenih prostorija na području Banjaluke, Bihaća, Prijedora, Cazina, Gradiške i Kozarske Dubice.

"Pretresene su i službene prostorije UIO BiH na graničnim prelazima i ispostavama u Gradini, Novom Gradu, Bihaću i Regionalnom centru u Banjaluci", precizirala je Jozićeva.

Ona je istakla da se procjenjuje da je od 2009. do 2011. godine budžet BiH oštećen za više od 8,9 miliona KM. "U tom periodu izvršeno je nezakonito ubacivanje sirove kafe u unutrašnji promet BiH. Riječ je o 138 kamiona i tri miliona kilograma sirove kafe", rekla je Jozićeva.

Uhapšeni će biti privedeni u službene prostorije Sipe u Istočnom Sarajevu, gdje će nad njima biti obavljena kriminalistička obrada, nakon čega će biti predati u dalju nadležnost Tužilaštvu BiH.
XS
SM
MD
LG