Dostupni linkovi

Edin Muminović za sudiju Ustavnog suda FBiH


Potpredsjednik FBiH Mirsad Kebo uputio je danas prijedlog za imenovanje sudije Ustavnog suda FBiH predsjedniku tog entiteta Živku Budimiru iz bošnjačkog naroda umjesto Farisa Vehabovića koji je izabran sudiju Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu.

Kebo je predložio imenovanje dr. Edina Muminovića, redovnog profesora Univerziteta u Sarajevu.

Visoko sudsko i tužilačko vijeće BiH je aktom od 07.marta 2013. obavijestilo predsjednika i potpredsjednike FBiH da je, u skladu sa Zakonom, utvrdilo prijedlog za izbor jednog ud sudija Ustavnog suda FBiH, umesto Vehabovića.

Kebo je uvjeren da bi se na ovaj način moglo prevazići sadašnje stanje ustavne krize i izabrati ugledni i iskusni sudije na ovu odgovornu dužnost. Potpredsjednik FBiH također smatra je mišljanja da se odluka o imenovanju sudije što prije treba proslijediti u parlamentarnu proceduru.

Ukoliko Budimir uvaži prijedlog Mirsada Kebe i Dom naroda FBiH ga potvrdi bit će osigurani svi preduvjeti za imenovanje Vijeća za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa koje bi trebalo odlučivati u brojnim predmetima vezanim za Vladu i Parlament FBiH.
XS
SM
MD
LG