Dostupni linkovi

Vlada: Dogovorom sa EU izbeglo se da Kipar napusti evrozonuDogovorom Brisela i Nikozije izbeglo se da Kipar napusti evrozonu, izjavio je danas portparol kiparske vlade Hristos Stilijanidis.

"Kipar izlazi iz perioda ekonomske neizvesnosti i nesigurnosti. Izbegnut je bankrot, koji bi značio izlazak iz zone evra, što bi imalo vrlo negativne posledice", rekao je Stilijanidis za državni radio Kipar.

On je rekao da je važno da je postignut dogovor koji omogućava oporavak ekonomije, mada "nesumnjivo ima bolnih aspekata".

Kipar je noćas u Briselu postigao dogovor s predstavnicima Evropske unije (EU) i Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) o paketu pomoći od 10 milijardi evra.

Predsednik kiparskog parlamenta Janakis Omirou izjavio je da je postignut "težak dogovor" za Kiprane.

Uz ocenu da je dogovor "poraz evropske solidarnost", Omirou je rekao da Kipar mora što pre da počne da radi na sprovođenu ekonomskih reformi.

U zamenu za pomoć međunarodnih kreditora Nikozija će će morati da smanji bankarski sektor, sprovede strukturne reforme i privatizuje državnu imovinu. Depoziti veći od 100.000 evra biće oporezovani, a taj novac će se iskoristiti za povraćaj duga.

Mere će produbiti krizu na Kipru i dovešće do gubitaka radnih mesta, ocenjuju analitičari.
XS
SM
MD
LG