Dostupni linkovi

"El Pais" povukao tekst u kojem poredi Merkelovu sa Hitlerom


Španski list "El Pais" povukao je danas članak u kome je nemačka kancelarka Angela Merkel upoređena sa Adolfom Hitlerom i uputio izvinjenje zbog "neprimerenog" sadržaja.

U kolumni, koja je osvanula na sajtu lista i u regionalnom izdanju za oblast Andaluzije, ekonomista Huan Torez Lopes sa Univerziteta u Sevilji napisao je da je "Merkelova, poput Hitlera, proglasila rat ostatku kontinenta, ovog puta kako bi Nemačkoj očuvala svoj vitalni ekonomski prostor".

"Ona nas kažnjava kako bi zaštitila svoje velike kompanije i banke i kako bi sakrila od birača sramnu činjenicu da je linija siromaštva u njenoj zemlji dostigla najviši nivo u poslednjih 20 godina, da 25 odsto zaposlenih zarađuje manje od 9.15 eura po satu i da polovina stanovništva čini mizernih jedan odsto bogatstva nacije", napisao je španski ekonomista.

Pošto je kolumna izazvala burne reakcije na internetu, "El Pais" je odlučio da je ukloni sa svog veb sajta i uputi izvinjenje.

"'El Pais' je povukao članak 'Nemačka protiv Evrope' jer sadrži izjave koje list smatra neprimerenim", navedeno je u saopštenju španskog lista koje prenosi Frans pres.
XS
SM
MD
LG