Dostupni linkovi

Šojgu: Rusija i Kina da bliže sarađuju


Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas da teška situacija u svetu stvara potrebu da Rusija i Kina posvete više pažnje bilateralnoj saradnji.

"Situacija u svetu se danas drastično menja. Veliki broj zemalja umešan je u regionalne sukobe, na primer, situacija u Severnoj Koreji, gde se mešanje stranih snaga u potpunosti stabilizovalo", rekao je Šojgu na početku sastanka sa svojim kineskim kolegom Čangom Vanguanom u Moskvi.

Imajući to u vidu, važnost tešnje saradnje između Rusije i Kine raste, a ovaj sastanak će doprineti snažnoj saradnji dva ministarstva, naveo je Šojgu, a prenosi agencija Itar tas s. U pitanju je treći susret dvojice ministara, a kineski ministar odbrane je ocenio da je, iz tog razloga, moguće reći da su on i Šojgu sada već "stari prijatelji".

Šojgu je ocenio i da je jučerašnja poseta novog kineskog predsednika Sji Đinpinga Moskvi događaj od velikog značaja. Sji je sa najvišim vojnim zvaničnicima posetio operativni komandni centar ruske vojske, što je prvi put da je nekom stranom lideru dozvoljeno da "uđe u srce" ruske vojske, navodi agencija RIA Novosti.

"Moja poseta ruskom ministarstvu odbrane potvrđuje da će vojni, politički i strateški odnosi između dve zemlje jačati, kao i saradnja između oružanih snaga Kine i Rusije", rekao je tom prilikom Sji.
XS
SM
MD
LG