Dostupni linkovi

Šefovi diplomatija EU podijeljeni o sirijskom pitanju


EU je i nakon današnjih razgovora šefova diplomatija u Dublinu ostala podijeljena po pitanju načina jačanja pomoći sirijskoj opoziciji.

Švedski ministar inostranih poslova Karl Bildt, koji je skeptičan prema francuskoj i britanskoj incijativi za ukidanje embarga na naoružanje pobunjenicima, rekao je da je na sastanku u Dublinu među šefovima diplomatija EU bilo veoma teško uočiti entuzijazam "za dalje naoružavanje sukoba u kojem ionako ima previše oružja".

Poslije dvogodišnjeg rata u kojem je poginulo 70.000 ljudi, Pariz i London su saopćili da žele da pojačaju pritisak na sirijskog predsjednika Bashara al Asada i da pokušaju da ga primoraju da sjedne za pregovarački sto tako što će dozvoliti isporuke naoružanja pobunjenicima.

Članice EU, poput Njemačke, Austrije i Švedske su protiv toga, strahujući da bi naoružanje moglo dospjeti u ruke islamističkih militanata, proširiti sukob na region i ohrabriti Iran i Rusiju da ojačaju isporuke oružja Asadu.

Diplomate ističu da su Francuska i Britanija tokom dvodnevnog sastanka šefova diplomatija EU naišle na vrlo malo podrške za njihovu inicijativu za ukidanju embarga na uvoz oružja sirijskim pobunjenicima.

Prema mišljenju diplomata, u narednih dva mjeseca biće nastavljene diskusije o tome na koji način će ili da li će uopšte biti izmijenjene evropske sankcije Siriji.
XS
SM
MD
LG