Dostupni linkovi

Svijet obilježava Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije


Ilustrativna fotografija

Svijet 21. mart obilježava kao Međunarodni dan borbe protiv rasne diskriminacije. Ovogodišnja tema je posvećena problemu rasizma u sportu koji je i dalje jedan od uznemirujućih pojava. Stoga je namjera podići svijest o ulozi sporta u borbi protiv rasizma i rasne diskriminacije, objavio je UN.

Ovaj dan su ustanovile Ujedinjene nacije 1966. godine, u znak sjećanja na 21. mart 1960. godine, kada je u Južnoafričkoj Republici ubijeno 69 ljudi koji su mirno demonstrirali protiv aparthejda.

Rasizam je naziv za ideologiju koja smatra da je rasa temelj ljudskog društva, odnosno da pripadnost pojedinca određenoj rasi mora biti osnov za njegov društveni položaj. Rasizam podrazumijeva vjerovanje da su pojedine rase superiorne ili inferiorne jedna drugoj, iz čega proizlazi rasna netolerancija.

Iako je u određenim oblicima postojao i ranije, rasizam se kao ideologija profilirao tek u 19. vijeku pod uticajem napretka u prirodnim naukama koje su raznim teoretičarima rasizma dale naučnu podlogu. Dodatni podsticaj rasizmu bio je i imperijalizam, zahvaljujući kome su bjelačke države u Evropi i SAD-u dobile vlast nad velikim brojem podanika crne i žute rase čijem je porobljavanju rasizam dao ideološko opravdanje.
XS
SM
MD
LG