Dostupni linkovi

Ministri iz SDP-a napustili sednicu Vlade FBiH


Ministri Vlade FBiH iz Socijaldemokratske partije (SDP) BiH, na čelu sa federalnim premijerom Nerminom Nikšićem, napustili su sednicu Federalne vlade u utorak.

Ovaj potez usledio je nakon što su ministri iz reda SDA, HSP-a i Narodne stranke Radom za boljitak, preglasavanjem, promenili Poslovnik o radu Vlade FBiH i otvorili mogućnost da sednicu Vlade FBiH zakažu i dopredsednici Vlade. Takođe, ograničena su ovlašćenja premijera FBiH.

"Na Vladi FBiH danas je demonstrirana bahatost u režiji dopremijera Jerke Lijanovića podržana od ministara iz SDA i HSP-a. Oni su prvo preglasavanjem usvojili dopunu dnevnog reda, a onda, na isti način i dopune Poslovnika, čime su prekršili zakon", kazao je na vanrednoj konferenciji za novinare premijer FBiH Nermin Nikšić.

Pojasnio je da su na ovaj način derogirane ovlasti premijera FBiH, zbog čega su upozoreni i od Ureda za zakonodavstvo Vlade FBiH.

"Ovo je svojevrsni puč u FBiH i mislim da je vrlo jasno da oni koji su to uradili moraju na sebe preuzeti odgovornost. Nemam nameru do daljnjeg sazivati sednicu", kazao je Nikšić.
XS
SM
MD
LG