Dostupni linkovi

Obama pozvao Iran na prevladavanje napetosti


Američki predsjednik Barack Obama pozvao je u ponedjeljak iranske čelnike da poduzmu konkretne korake radi smanjivanja napetosti i osiguravanja čvrstog i dugoročnog dogovora u vezi s pitanjem iranskog nuklearnog programa.

U govoru u povodu iranske Nove godine Novruza, Obama je rekao da su Sjedinjene Države, kao i međunarodna zajednica, spremni za postizanje takva rješenja.

"Sad je trenutak da iranska vlada poduzme hitne i suvisle korake kako bi se smanjila napetost i radilo na ostvarenju izdržljiva i trajna rješenja iranskoga nuklearnog pitanja". Obama se svake godine u povodu Novruza obraća izravno iranskome narodu i vlastima.

"Otkako sam preuzeo dužnost", rekao je, "iranskim vlastima nudim mogućnost da novih odnosa između dviju zemalja i početak povratka Irana na mjesto koje mu pripada u zajednici naroda", rekao je, "ako iranske vlasti ispune svoje međunarodne obveze".

Obama kaže kako je svjestan da to neće biti lako zbog duboko ukorijenjena nepovjerenja. "Nemam iluzija da će lako biti prevladati višedesetljetno nepovjerenje", kaže Obama.
XS
SM
MD
LG