Dostupni linkovi

Obama naredne sedmice u istorijskoj posjeti Bliskom istoku


Američki predsjednik Barak Obama slijedeće sedmice biće na bliskoistočnoj turneji, a centralno mjesto biće njegova prva posjeta Izraelu od kako je na toj funkciji.

Obama stiže u Jerusalim u srijedu, a njegov glavni prioritet biće relaksacija odnosa sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjanhuom, koji je juče uspio da postigne dogovor sa druge dvije izraelske partije tako da će biti na čelu Vlade još jedan mandat.

Američki predsjednik posjetiće i Zapadnu obalu, gdje će razgovarati sa palestinskim predsjednikom Mahmudom Abasom i premijerom Salamom Fajadom.

Predsjednik SAD boraviće 24 časa i u Jordanu, državi koja je važan američki savežnik u tom dijelu svijeta. Očekuje se da će glavna tema razgovora biti situacija u susjednoj Siriji.

Bijela kuća je saopštila da Obama ne planira da posjeti izbjegličke kampove u Jordanu, ali će sa jordanskim zvaničnicima razgovarati o tome kako SAD mogu još da pomognu.

Posljednji grad koji će Obama posetiti na njegovoj bliskoistočnoj turneji biće Petra, drevni grad u Jordanu koji je pod zaštitom UNESCO-a.
XS
SM
MD
LG