Dostupni linkovi

SAD pojačavaju proturaketnu odbranu


Chuck Hagel
Chuck Hagel
Sjedinjene Američke Države će pojačati svoju proturaketnu odbranu s dodatnih 14 presretača uz 30 raketa koje su već postavljene na njenom teritoriju, izjavio je u petak američki sekretar za odbranu Chuck Hagel.

Ova mjera je odgovor na prijetnje Irana i naročito Sjeverne Koreje koja je u decembru uspješno lansirala balističku raketu i u februaru izvela treću nuklearnu probu, kazao je Hagel.

Ovih 14 dodatnih raketa, nazvanih "presretači na kopnu" (GBI), bit će raspoređeno do 2017. godine, precizirao je ministar. Trideset već raspoređenih raketa nalaze se u bazama Fort Greely na Aljasci i Vandenberg u Kaliforniji.

Namjena rakete GBI je da presretne interkontinentalne balističke rakete ICBM. Raketa nosi "egzoatmosferičko vozilo" koje se, kada ga se aktivira, kreće prema raketi i udari u nju.

Washington će također "restrukturirati" svoje rakete SM3, jedan drugi tip proturaketne rakete koja će biti postavljena na razarače i krstarice Aegis, koje predstavljaju jednu od komponenti američke proturaketne odbrane.

Pjongjang za sada ne raspolaže interkontinentalnim balističkim kapacitetom, ali je pokazao" napredak u uvođenju tehnologije za dalekometne rakete", kazao je Chuck Hagel.
XS
SM
MD
LG