Dostupni linkovi

Suđenje Mladenu Naletiliću Tuti odgođeno za 18.april


Suđenje haaškom osuđeniku Mladenu Naletiliću Tuti na zagrebačkom Županijskom sudu odgođeno je na mjesec dana kako bi njegov novi branitelj mogao pripremiti obranu od optužbi da je prije dvadesetak godina kao zapovjednik tzv. Kažnjeničke bojne Hrvatskog vijeća obrane u Hercegovini sudjelovao u otmici, poticanju na ubojstvo, te da je bio u skupini koja je činila kaznena djela.

Suđenje je odgođeno za 18.april.

Odvjetnik Željko Žganjer zatražio je odgodu obrazloživši kako je tek prije sedam dana dobio punomoć za zastupanje Naletilića, kojega je proteklih 15 godina branio odvjetnik Krešimir Krsnik.

Žganjer je rekao kako mu je potrebno više vremena za pripremu kvalitetne obrane u predmetu koji ima oko 1500 stranica.

Riječ je o sudjelovanju u skupini koja je u Hercegovini činila kaznena djela.

Optuženi Naletilić pri dolasku i odlasku s ročišta nije bio raspoložen ni za kakvu izjavu.

Njega Tužiteljstvo tereti za otmicu Roberta Nosića u Policijskoj postaji Ljubuški 1993. te poticanje na ubojstvo Damira Brekala 1995. u Širokom Brijegu. Optužnica je podnesena još 1997. no suđenje nikada nije započelo.

U međuvremenu je Naletilić uhićen i izručen Haaškom sudu na kojem je osuđen zbog ratnih zločina protiv Bošnjaka na području Mostara i Jablanice na 20 godina zatvora. Nakon izdržane dvije trećine kazne, sredinom februara ove godine pušten je na slobodu.
XS
SM
MD
LG