Dostupni linkovi

Protesti u Siriji povodom dvije godine od početka sukoba


Sirijci danas demonstriraju povodom dvije godine od početka pobune protiv predsjednika Bašara el-Asada, u nadi da će podnijete žrtve dovesti do pada režima.

"Dve godine žrtvovanja za pobjedu", slogan je pod kojim opozicija svake sedmice protestuje.

Mirni protesti, koji su počeli u martu 2011, pretvorili su se u oružanu borbu zbog brutalne represije. Prema podacima UN, u sukobima je poginulo više od 70.000 ljudi.

Žestokih sukoba je bilo i tokom prošle noći u centralnoj provinciji Homs, gdje je, prema podacima opozicije, tokom jučerašnjeg dana poginulo 14 pobunjenika i 19 vojnika.

Sirijske vlasti zaprijetile su juče da će napasti "naoružane bande" u Libanu koje se preko granice ubacuju u Siriju da bi se pridružile pobunjenicima, javila je državna agencija Sana.

U više navrata od početka sukoba u Siriji, dolazilo je do incidenata na granici s Libanom. Sirijska vojska je ranije ispaljivala granate na libansku teritoriju.

Tokom prošle noći meta bombardovanja bili su i južni dijelovi Damaska, posebno palestinski kampovi Jarmuk i Kabun.

Sukobi su nastavljeni i u regionu Damaska i Alepa, podaci su opozicije, koja navodi da je tokom jučerašnjeg dana poginula 141 osoba - 47 vojnika, 49 pobunjenika i 45 civila.
XS
SM
MD
LG