Dostupni linkovi

Oland za ukidanje embarga na oružje sirijskim pobunjenicima


Fransoa Oland
Francuski predsjednik Fransoa Oland izjavio je danas da se nada da će EU ukinuti embargo na isporuke oružja u Siriju, kako bi se uputila pomoć pobunjenicima u toj zemlji.

"Spremni smo da podržimo pobunjenike, spremni smo da idemo toliko daleko", rekao je Oland novinarima i dodao da su Francuska i Velika Britanija saglasne u vezi sa ovim pitanjem, ali da treba dobiti i podršku ostalih zemalja.

Prethodno je šef francuske diplomatije Loran Fabijus izjavio da će Francuska i Britanija razmotriti naoružavanje pobunjenika, čak i ako embargo ostane na snazi.

"Smatramo da politička tranzicija treba da bude rješenje za Siriju", rekao je Oland u Briselu, uoči sastanka lidera EU.

Sirija se formalno ne nalazi na dnevnom redu ovog samita, ali je Oland zatražio bilateralni sastanak sa britanskim premijerom Dejvidom Kameronom o ovom pitanju, prenio je Bi-Bi-Si.

Oland je rekao da se "ne može dozvoliti masakriranje ljudi od strane režima koji ne želi političku tranziciju" i da Francuska pretpostavlja da oružje stiže u Siriju, odnosno da Rusija šalje oružje režimu predsjednika Bašara al Asada.

Od ranije je predviđeno da evropski embargo na isporuke oružja bude produžen u maju, ali je Kameron izjavio da nije isključeno da će Britanija preduzeti akciju na svoju ruku u vezi sa Sirijom.
XS
SM
MD
LG