Dostupni linkovi

Vodostaji rijeka u BiH u blagom porastu, došlo do izlijevanja Spreče


Vodostaji rijeka u Kantonu Sarajevo su blago povećani zbog padavina, ali ne u toj mjeri da ugrožavaju okolinu, rečeno je za portal Klix.ba u Operativnom centru civile zaštite Kantona Sarajevo.

Prema mjerenjima koje je vršio Federalni hidrometeorološki zavod jutros, vodostaj rijeke Miljacke kod Ćumurije u Sarajevu bio je blago povećan i iznosio je 123 centimetra. Također, u porastu je i novo rijeke Bosna kod Reljeva i iznosi 232 centimetra. Postoji mogućnost rasta vodostaja rijeka na ovim mjestima tokom noći, ali zbog visokih temperatura i vremenskih prilika ne očekuje se da će doći do izljevanja.

U protekla 24 sata došlo je do izlijevanja rijeke Spreče na području naselja Klokotnica, općina Doboj Istok, te naselja Donja Lohinja, općina Gračanica. Poplavljeno je ukupno oko 10 hektara poljioprivrednog zemljišta i nema potreba za evakuacijom stanovništva, saopšteno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Zbog kiše koja je padala i prešla u snijeg vodostaj rijeke Une je u blagom porastu i iznosi 97 cm što znači da se približio prvoj kritičnoj tački od 100 cm kada se provode redovna mjere odbrane od poplava.

Civilna zaštita je u pripremnom stanju u Slavonskom Brodu, Slavonskom Šamcu i Orašju zbog laganog porasta rijeke Save.

Vodostaji Neretve, Trebižata, Krupe, Bune i ostalih rijeka u Hercegovačko-neretvanskom kantonu su u blagom porastu ali nije došlo do izljevanja iz korita.
Služba civilne zaštite općine Zvornik u stanju su pripreme jer očekuju da bi sutra vodeni talas Drine koji dolazi iz Hidroelektrane Višegrad u Zvroniku mogao dostići 1.900 metara kubnih u sekundi zbog čega bi došlo do izljevanja u naselju Srednji Šepak.

Služba civilne zaštite oba entiteta redovno prate situaciju na terenu.
XS
SM
MD
LG