Dostupni linkovi

Si Đinping i zvanično predsednik Kine


Si Đinping sa prethodnikom Hu Đintaom
Si Đinping sa prethodnikom Hu Đintaom
Kineski parlament izabrao je u četvrtak Si Đinpinga za predsednika Republike, čime je formalno dovršena tranzicija vlasti i izbor novog kineskog rukovodstva koji su započeti u novembru prošle godine.

"Objavljujem da je drug Si Đinping izabran za predsednika Narodne Republike Kine", izjavio je Liu Junšan, visoki zvaničnik Komunističke partije koji je predsedavao sednicom skupštine koju je televizija direktno prenosila.

Si Đinping (59), koji je nasledio Hu Đintaoa, izabran je na 18. kongresu Komunističke partije u novembru za lidera partije, a time i budućeg predsednika koji će u narednih 10 godina voditi zemlju.

Prva zemlja koju će Si kao predsednik posetiti do kraja ovog meseca biće Rusija, nakon čega će uslediti turneja po Africi.

Za potpredsednika Kine u sredu je proglašen je Li Juančao, koji važi za reformatora. Li (62) je član Politbiroa Komunističke partije koji rukovodi zemljom, ali ne i njenog Stalnog komiteta, vrhovnog organa vlasti. Potpredsednik u Kini ima uglavnom simboličnu ulogu, ali i važnu diplomatsku funkciju.

Na funkciju premijera, umesto Van Điabaoa, u petak će zvanično doći Li Kećijang.
XS
SM
MD
LG