Dostupni linkovi

Pobjeda opozicije na izborima u Grenlandu


Prema zvaničnim rezultatima jučerašnjih parlamentarnih izbora na Grenlandu, vodeća opoziciona stranka osvojila je najveći broj glasova.

Stranka Siumut, čija je liderka Aleka Hamond, dobila je oko 42 posto glasova, odnosno oko 14 poslaničkih mjesta u parlamentu koji ima 31 poslanika, što znači da će morati da formira koaliciju, prenosi Rojters. Partija premijera Kupika Klejsta osvojila je oko 34 posto glasova, objavila je grenlandska nacionalna televizija KNR.

Kampanju je obilježilo pitanje da li će Grenland, najveće ostrvo na svijetu i autonomna danska teritorija, otvoriti vrata za strane investitore i tako ubrzati eksploataciju ili će se tome pristupiti opreznije kako bi se sačuvala priroda, dok su političari svjesni da je riječ i o budućoj geopolitičkoj ulozi Grenlanda.

Sve glavne partije u parlamentu zalažu se za eksploataciju nekih od netaknutih prirodnih resursa, jer vjeruju da to može smanjiti zavisnost Grenlanda od bivše kolonijalne sile Danske i stvoriti uslove za potpunu nezavisnost.

Kandidatkinja opozicione socijaldemokratske partije Siumut Aleka Hamond zagovara oprezniji pristup kako bi se Grenland "zaštitio od invazije investitora koji žele najveći dio kolača", dok se vlada aktuelnog premijera Kupika Klejsta zalagala za brži razvoj.
XS
SM
MD
LG