Dostupni linkovi

Slučaj Miladina Kovačevića: Nastavak ponovljenog suđenja bivšim konzulima Srbije


U Prvom osnovnom sudom u Beogradu danas bi trebalo da bude nastavljeno ponovljeno suđenje bivšim konzulima Igoru Miloševiću i Slobodanu Nenadović, optuženim za pomaganje Miladinu Kovačeviću da pobegne iz SAD, pošto je prebio američkog studenta Brajana Stajnhauera.

O obavezama optuženih Miloševića i Nenadović po Bečkoj konvenciji danas bi trebalo da svedoči direktorka za konzularne poslove Momirka Marinković.

Ponovljeno suđenje bivšim diplomatama počelo je 24. januara, pošto je Apelacioni sud ukinuo prvostepenu presudu kojom su Milošević i Nenadović osuđeni na 18 meseci zatvora, odnosno godinu dana uslovne kazne i vratio predmet na ponovno suđenje.

Prvom presudom Prvog osnovnog suda iz oktobra 2011, Milošević i Nenadović su proglašeni krivim za zloupotrebu službenog položaja, jer su Kovačeviću izdali putnu ispravu, iako su znali da se protiv njega vodi krivični postupak pred američkim pravosuđem, zbog teških povreda koje je naneo studentu Brajanu Stajnhaueru u maju 2008.

Kovačević je u novembru 2010. osuđen na dve godine i tri meseca zatvora zbog nanošenja teških povreda Stajnhaueru, na osnovu sporazuma o priznanju krivice. On je 26. novembra pušten iz zatvora u Somboru na osnovu primena Zakona o amnestiji.

Suđenje će biti nastavljeno u 12.00 u Palati pravde.
XS
SM
MD
LG