Dostupni linkovi

Hrvatska demantuje naoružavanje sirijskih pobunjenika


Syria -- An activist takes a picture of a Free Syrian Army fighter aiming a weapon in Darya near Damascus, 16Dec2012

Ministarstvo odbrane Hrvatske demantovalo je danas učešće Hrvatske u naoružavanju sirijskih pobunjenika o čemu su poslednjih dana pisali hrvatski mediji, ali i američki Njujork tajms (New York Times).

"Hrvatska nije naoružavala pobunjeničke snage u Siriji|", rekao je agenciji Beta portparol Ministarstva odbrane Mislav Šimatović.

Upavo zbog pisanja Njujork tajmsa da Hrvatska navodno prodaje oružje sirijskim pobunjenicima, hrvatski državni vrh je inicirao povlačenje hrvatskih vojnika iz posmatračke misije UN na Golanskoj visoravni.

Premijer Zoran Milanović rekao je da zbog pisanja medija hrvatskim vojnicima nije garantovana bezbednost.

Zagrebački Jutarnji list objavio je krajem prošle sedmice novi tekst o navodnoj ulozi Hrvatske u naoružavanju sirijskih pobunjenika.

Pozivajući se na diplomatske izvore, taj dnevnik je objavio da je od početka novembra 2012. do februara ove godine, sa zagrebačkog areodroma Pleso poletelo ukupno 75 transportnih civilnih aviona kojima je prevoženo naoružanje za sirijske pobunjenike.

Navodno su američki funkcioneri angažovali partnere Hrvatsku, Saudijsku Arabiju, Jordan i Tursku u operaciji naoružavanja protivnika sirijskog režima. SAD su organizovale prikupljanje, Saudijska Arabija je plaćala, a Jordan i Turska prevozile oružje koje je onda prebacivano u Siriju s jordanskog područja.
XS
SM
MD
LG