Dostupni linkovi

Egipat: U neredima u Port Saidu ubijen demonstrant


Jedan egipatski demonstrant ubijen je u sukobu demonstranata i policije u Port Saidu, saopštili su danas bolnički izvori u tom gradu na severoistoku Egipta.

Ovaj izvor je rekao da su 33-ogodišnjeg demonstranta tokom sinoćnih sukoba s policije pogodila tri metka, od kojih jedan u glavu. On je rekao da je u sukobima 73 demonstranta povredjeno.

Demonstranti i policija sukobili su se sinoć u Port Saidu, dva dana pred očekivanu presudu u drugom delu sudjenja za tragediju posle fudbalske utakmice pre godinu dana u tom gradu.

Napetost u tom gradu je velika od kada je u januaru na smrtnu kaznu osudjena 21 osoba, uglavnom navijači gradskog fudbalskog kluba, zbog odgovornosti za smrt više od 70 ljudi posle prošlogodišnje utakmice s jednim timom iz Kaira.

U protestima posle ove prve presude poginulo je oko četrdeset ljudi.

Napetost u gradu je u nedelju porasla posle objave da će van grada biti premeštene 39 osobe pritvorene u Port Saidu, a koje treba da se pojave u okviru drugog dela sudjenja za ovaj slučaj, čija se presuda očekuje sutra u Kairu.

U sukobima koji su izbili posle te objave, u noći od nedelje na ponedeljak, poginulo je šest osoba, od kojih tri policajca.
XS
SM
MD
LG