Dostupni linkovi

Direktor holandske laboratorije: Nalazi mleka po limitu EU "alarmantni"


Direktor holandske laboratorije Rikilt Vageningen, u kojoj je rađena superanaliza mleka, Robert van Gorkom izjavio je za Blic da se, prema njihovom protokolu, svi uzorci u kojima nivo aflatoksina prelazi limite propisane u EU kvalifikuju kao "alarmantni", što je slučaj i sa uzorcima iz Srbije.

Jedina referentna laboratorija Evropske unije ustanovila je da, od 48 ispitanih uzoraka, 33 prelaze granicu evropskog standarda od 0,05 mikrograma aflatoksina M1 po litri mleka.

U pismu holandske laboratorije dostavljena je tabela nivoa aflatoksina u uzorcima, koji su dati pod šiframa. Najniži zabeleženi nivo aflatoksina u mleku iz Srbije iznosi 0,014 mikrograma, dok je u dva uzorka naveden sadržaj te materije iznad 0,5 mikrograma (0,527 i 0,647).

Reč "alarmantan", istakao je Gorkom, nije upotrebljena specijalno za uzorke iz Srbije.

Naša laboratorija sastavlja izveštaje o rezultatima analize uzoraka čija vrednost prelazi limit prema određenom protokolu. U načelu, uzorke čije vrednosti prelaze limit nazivamo "alarmantnim", rekao je direktor holandske laboratorije.

Kada naši klijenti, dodao je, traže da izvršimo merenja, oni znaju da moramo da poštujemo taj protokol, iako je u Srbiji limit 0,5 mikrograma, a ne 0,05 kao u EU.

Holandska Agencija za bezbednost hrane obaveštena je o ovim rezultatima, kako je navedeno, jer je to deo protokola, radi zaštite potrošača.

Ako je reč o članici EU, izveštaj šaljemo samo nadležnim organima dotične države. Ako zemlja ne pripada EU, izveštaj šaljemo i holandskoj Agenciji za bezbednost hrane, rekao je Gorkom.

Prema njegovim rečima, da je mleko iz Holandije, ukoliko bi se otkrio povišen nivo aflatoksina, ono se ne bi puštalo u prodaju, a ukoliko se već nalazi u prodavnicama mleko bi bilo povučeno.
XS
SM
MD
LG