Dostupni linkovi

Nađeno rešenje za Ljubljansku banku


Vesna Pusić
Vesna Pusić

Prva potpredsednica Vlade Hrvatske i ministarka spoljnih poslova Vesna Pusić i državni sekretar u kabinetu slovenačkog premijera Tone Kajzer parafirali su danas u
Zagrebu Memorandum o saglasnosti između vlada dve države kojim se rešava spor oko Ljubljanske banke, saopšteno je u Zagrebu.

Time se otvara put ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora u Sloveniji s obzirom da je rešavanje spora oko prenesene štednje hrvatskih štediša bivše Ljubljanske banke bio uslov Ljubljane za ratifikaciju.

U Memorandumu se navodi da su vlade Slovenije i Hrvatske saglasne da se rešenje za prenesenu deviznu štednju Ljubljanske banke u Hrvatskoj nađe na temelju Ugovora o pitanju sukcesije (Aneks C).

Nastaviće se s aktivnim pregovorima pod okriljem Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu na tragu Ugovora o sukcesiji, a Vlada Hrvatske, navodi se u Memorandumu, osiguraće zastoj svih sudskih postupaka koje su pokrenule dve hrvatske banke, Zagrebačka banka i Privredna banka, u vezi s prenesenom deviznom štednjom.

Slovenačka vlada osiguraće i saglasnost Ljubljanske banke kao tuženika u tim postupcima.

Slovenija je jedina zemlja EU koja još nije počela proces ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora. Uz nju još četiri države nisu završile postupak ratifikacije, a to treba da učine najkasnije do 1. jula kada Hrvatska postaje stalna članica EU.

Predmet spora je štednja onih štediša koji su svoja potraživanja preneli na Hrvatsku.

Prema hrvatskim izvorima, od 430.000 hrvatskih štediša bivše Ljubljanske banke njih 300.000 prihvatilo je ponudu Hrvatske i preneli su štednju na hrvatske banke što im je Hrvatska posle isplatila, dok njih 130.000 to nisu učinili, već vode individualne sporove.
XS
SM
MD
LG