Dostupni linkovi

Bivši šef KOS-a svjedoči za Karadžića


U dokaznom postupku bivšeg predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića kao svjedok obrane trenutno daje iskaz nekadašnji načelnik Uprave bezbjednosti Vojske Jugoslavije (VJ) Aleksandar Vasiljević.

On je kao načelnik Kontraobaveštajne službe (KOS-a) bio zadužen za otkrivanje stranih obavještajih službi i aktivnosti protiv Jugoslavenske narodne armije (JNA - bivša VJ).
Vasiljević je u iskazu Karadžiću izjavio da su se Bošnjaci u BiH pripremali za rat i prije izbijanja sukoba u Hrvatskoj, a da je sredinom rujna 1991. saznao za formiranje Patriotske lige.

Nakon što je Karadžić pročitao sažetak njegovog iskaza o napadima na JNA i srpske oficire u Bosni i Hercegovini „bez razloga“ prije izbijanja sukoba, Vasiljevića je unakrsno počelo ispitivati haško tužiteljstvo.

Na početku je Vasiljević podsjećan na neke njegove ranije izjave na haškim suđenjima, poput bivšem srbijanskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, u kojem je primjerice kao svjedok tužiteljstva opisao diskriminaciju građana hrvatske nacionalnosti od strane JNA.
Uz to tužiteljstvo je prikazalo direktive JNA koje govore o zaštiti srpskog naroda, kao ciljevima rata.

„Srpski narod nije želio da živi u banana državicama.“, pojasnio je direktivu Vasiljević, navodeći da u Srbiji ostale nacije nisu imale problema, poput Srba u Hrvatskoj i BiH.
XS
SM
MD
LG