Dostupni linkovi

UN poziva na borbu protiv trgovine zaštićenim vrstama


Agencija UN za životnu okolinu pozvala je u nedelju međunarodnu zajednicu da počne oštru borbu protiv ilegalne trgovine divljim životinjama, profitabilnog biznisa koji, međutim, preti da izbriše sa planete neke od njenih najreprezentativnijih vrsta.

Izvršni direktor Programa UN za životnu okolinu (UNEP) Akim Štajner rekao je na otvaranju konferencije 178 zemalja potpisnica Konvencije o međunarodnoj trgovini ugroženim vrstama (CITES) u Bangkoku da je u poslednje vreme znatno poraslo delovanja lovokradica na afričke slonove i nosoroge.

On je rekao da je nelegalna trgovina u zaštićenim životinjskim vrstama biznis vredan milijardu dolara koji može da se poredi samo sa ilegalnom trgovinom narkoticima ili oružjem.

Obraćajući se učesnicima konferencije, tajlandska premijerka Jingluk Šinavatra obećala je da će ta zemlja zabraniti trgovinu slonovačom na svojoj teritoriji koja je u toj zemlji još dozvoljena.

Konferencija traje do 14. marta, a osim zaštite slonova, nosoroga i ajkula, na njoj će se raspravljati i o retkim vrstama drveća.
XS
SM
MD
LG