Dostupni linkovi

Tači informisao Skupštinu o petoj rundi dijaloga sa Beogradom


Kosovski premijer Hasim Thaci sinoć je na vanrednoj sjednici informirao parlament o petoj rundi dijaloga s Beogradom, naglasivši da asocijacija opština sa srpskom većinom na Kosovu ne može imati ni zakonodavne ni izvršne ovlasti.

Kako su zastupnici pokreta Samoopredjeljenje u kosovskoj skupštini u četvrtak spriječili Thacija da podnese izvještaj o razgovorima s premijerom Srbije Ivicom Dačićem, on je koristeći ustavno pravo zatražio održavanje vanredne sjednice.

"Stvaranje asocijacije opština je u potpunom skladu s Ustavom Republike Kosovo i sa Zakonom o lokalnoj samoupravi. Asocijacija neće imati izvršne niti zakonodavne ovlasti. Ne može biti zamjena skupština opština i odgovornosti opština se ne mogu prenijeti na ovu asocijaciju", rekao je Thaci.

On je ponovio kako se neće dozvoliti formiranje trećeg nivao vlasti i tu su "postavljene crvene crte i Srbiji i svima onima koji su tražili takvo nešto".

On je takođe rekao da je dogovoreno kako je u okviru procesa konsolidacije vlasti Kosova na sjeveru nužno održavanje izbora i uvođenje civilnog registra, kao i da o tome postoji opšta saglasnost strana u dijalogu, EU i SAD.

U raspravi, koja je trajala oko četiri sata, zastupnici stranka na vlasti su podržali dosadašnje aktivnosti premijera i drugih članova delegacije Kosova u razgovorima s Beogradom.

Poslanici opozicije su zahtijevali od premijera da vodi računa da ne prihvati ništa što je izvan rješenja koja su data u Ustavu i zakonima Kosova, ali i paketu međunarodnog posrednika Martia Ahtisarija.
XS
SM
MD
LG