Dostupni linkovi

Šalja: Saglasnost o rasformiranju bezbednosnih struktura


Koordinator političkih razgovora o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine Bljerim Šalja tvrdi da su se premijeri Srbije i Kosova, Ivica Dačić i Hašim Tači, saglasili da se rasformiraju "nelegalne strukture iz oblasti bezbednosti na severu Kosova i da dok se, ne izvrši zamena ovih struktura, tu prazninu popune snage Kfora i Euleksa".

"Na mesece, najviše za mesece, može se računati vreme za rasformiranje srpskih struktura bezbednosti. Takođe se nadam da će meseci, ne više od toga, biti potrebni da se proceni naša organizaciona sposobnost da se zamene ove strukture sa kosovskim strukturama bezbednosti. Istovremeno se računa na snažnu podršku Euleksa i Kfora, jer postoji principijelna volja Beograda i Prištine da međunarodni faktori imaju značajnu ulogu u tranziciji severa Kosova", rekao je Šalja.

Premijer Dačić je, kako navodi kosovski portal, posle susreta sa Tačijem 20. februara rekao da neće dozvoliti rasformiranje struktura na severu dok ne bude siguran ko će ih zameniti.

Šalja kaže da neće biti bezbednosnog vakuma na severu Kosova.

"Na severu imamo policiju Kosova. Znamo sve njene nedostatke, znamo da lojalnost Srba, pripadnika ove policije, ostavlja mnogo mogućnosti da se poželi mnogo više. Ali mi takođe mislimo da možemo da uključimo i Srbe pripadnike policije iz drugih delova Kosova u prvom periodu praznine, tako da se pokrije sigurnosni vakum", kazao je Šalja.

Tači je najavio da će se na sledećem sastanku 4. marta znati mnogi detalji oko prelaznog perioda potrebnog za nove bezbednosne mere na severu Kosova.
XS
SM
MD
LG