Dostupni linkovi

Drugi dan izbora u Italiji, ništa još nije izvesno



Danas je drugi dan glasanja na poslaničkim izborima u Italiji, na kojima pada odluka da li će se nastaviti teške reforme koje je započela odlazeća vlada ili će se Italija vratiti starim navikama.

Odziv glasača je bio 55 odsto kada su se birališta sinoć zatvorila, što je sedam procenata niže nego na poslednjim izborima 2008. Stručnjaci procenjuju da je to loš znak za vodeće partije. Obično na izbore izađe oko 80 odsto od 50 miliona registrovanih glasača.

Po poslednjim predizbornim anketama, vodi Pjer Luiđi Bersani, bivši komunista koji je podržao oštre mere štednje dosadašnjeg premijera Marija Montija. Za njim je Silvio Berluskoni, višestruki bivši premijer koji je bio prinuđen da odstupi s funkcije novembra 2011. zbog dužničke krize i ličnih afera, a pokušava da se vrati na vlast.

Montija koga u inostranstvu cene zbog mera koje su pomogle da se izbegne dublja finansijska kriza u Italiji, zemljaci krive zbog teškoća izazvanih oštrim budžetskim rezovima, a on je, po anketama, na četvrtom mestu.

Nepoznanica je glumac-komičar Bepe Grilo čiji je protestni pokret protiv ustolicene političke klase ojačao posle niza poslovnih skandala. Ukoliko on uđe u parlament sa svojim političkim "cunamijem" i osvoji veliki broj mesta, to bi moglo da znači produženje političke nesigurnosti.

Većina analitičara veruje da će Bersani tražiti da se udruži sa koalicijom desnog centra Marija Montija da bi obezbedio stabilnu vladu, pod pretpostavkom da partije okupljene oko Montija dobiju dovoljno glasova.
XS
SM
MD
LG