Dostupni linkovi

Održani mitinzi podrške Bradleyu Manningu


Pristalice američkog vojnika Bradleya Manninga, koji je optužen da je odgovoran za najveće curenje državnih tajni u američkoj jistoriji, održale su juče mitinge širom SAD i svijeta.

Demonstracije su održane na više od 70 lokacija radi obilježavanja 1.000 dana koliko je Manning proveo zatvoru i pred njegov izlazak pred vojni sud, planiran za narednu sedmicu.

Američka vlada tereti Manninga da je osnivaču "Vikiliksa" Julianu Asangeu poslao povjerljivi materijal. Slične postupke vlada SAD smatra prijetnjom po nacionalnu bezbjednost. Manning može biti osuđen na doživotnu robiju ako bude proglašen krivim.

Međutim, Manning je postao slavan među pristalicama "Vikiliksa" kao primjer hrabrosti kojom se otkriva nepravda.

Nešto ranije, protesti su održani u Australiji, Velikoj Britaniji, Njemačkoj, Francuskoj, Južnoj Koreji, Belgiji, te u još nekoliko zemalja. U SAD, planirani protesti zakazani su u Los Angelesu, San Francisku, Denveru, New Yorku i još desetak gradova.

Među informacijama koje je otkrio bio je snimak američkog vojnog helikoptera koji u Bagdadu greškom pucao na Reutersove novinare, zatim izvještaji o ratovima u Iraku i Afganistanu, kao i povjerljive ocjene zatvorenika u Gvantanamu.

Čitaoci britanskog lista "Guardian" su sredinom decembra prošle godine izabrali upravo Bradleya Manninga za ličnost 2012. godine.
XS
SM
MD
LG